Monday, 21 December 2015

Profile and Facts about Housemate 208

 

Bismillahhirahmanirrahim..


Hari ni aku akan mulakan Housemate Stories dengan mukadimah yang cukup simple dan menarik untuk dibaca. Bagi aku inilah pengalaman pertama kali tinggal di rumah sewa bersama dengan 6 orang rakan yang lain. Jadi aku ingin berkongsi serba sedikit pengalaman, cerita dan lain-lain kepada semua pembaca termasuklah yang mengenali kami atau pun yang tidak mengenali kami. So, harap semua readers enjoy membaca satu persatu profile and facts mengenai kami semua selama setahun lebih kami tinggal bersama dan berjuang dalam menempuhi STPM 2015. [Setiap profile and facts in ditulis oleh mereka sendiri sebelum ditulis semula dalam post kali ini.]


*Nama dibawah hanya ditulis dengan empat huruf sahaja dan profile disusun mengikut tarikh kelahiran.


                       


I would rather walk with a friend in the dark, than alone in the light. 

Helen Keller




AMAN



NAMA PENUH                           
Amalina Fakhira Binti Mazlan

NICKNAME DALAM KELUARGA
Mekna

NICKNAME DI SEKOLAH
Aman

TARIKH LAHIR                       
2 Januari 1996

HOBI                                           
suka makan dan tidur

TULIS TANGAN                           
tangan kanan

KELAS                                         
PURK 7 dan PUAK 7

BILIK NO                                
3 (stay dengan asma)

WARNA YANG DISUKAI           
semua warna

MINAT(INTEREST)                   
 tak sure. pelancongan @ perniagaan maybe..

POSITION                                   
oldest in housemate and leader in eating, haha

KELEBIHAN                                 
Pandai melukis, memasak, mengemas

KEKURANGAN                        
gayat tempat tinggi dan alah pada habuk

PRINSIP                                     
Jangan bandingkan aku dengan orang lain.






IEKA


NAMA PENUH                       
Nursyafikah Binti Khairulnizam

NICKNAME DALAM KELUARGA 

Ika/Kakak

NICKNAME DI SEKOLAH         

Ika/Kecik

TARIKH LAHIR                    

21 Januari 1996

HOBI                                  

Baca novel dan surf internet

TULIS TANGAN                     

tangan kanan

KELAS                                 

PURK 3 dan PUAK 3

BILIK NO                             

1 (stay dengan adila dan mimi)

WARNA YANG DISUKAI          

merah dan hitam

MINAT(INTEREST)                 

suka kucing dan tunku jalil (eh?)

POSITION                            

shortest in housemate and leader in Hindustan movies

KELEBIHAN                         

buta nota colour-colour dan pandai reka formula study 
(acah-acah saintis gitu , haha)

KEKURANGAN                      

suka berangan tak kira tempat

PRINSIP                              

Korbankan apa yang kita sayang untuk dapatkan apa yang kita suka.




DILA



NAMA PENUH                      
Nur Adila Binti Zainol

NICKNAME DALAM KELUARGA

La

NICKNAME DI SEKOLAH        

Adila/Dila

TARIKH LAHIR                  

4 Mac 1996

HOBI                                 

melayari internet, makan dan tidur

TULIS TANGAN                    

tangan kiri (kidal)

KELAS                            

PURK 3 dan PUAK 3

BILIK NO                           

1 (stay dengan ika dan mimi)

WARNA YANG DISUKAI       

pink

MINAT(INTEREST)               
 

masakan

POSITION                          

love to smile and leader in cooking

KELEBIHAN                         

memasak

KEKURANGAN                     

tak boleh fokus bila belajar dalam kelas

PRINSIP                            

Jadilah insan yang kuat seperti Rasulullah SAW




RINA



NAMA PENUH                        
Nurina Izzati Binti Mohmad Soib

NICKNAME DALAM KELUARGA  

Izzati

NICKNAME DI SEKOLAH          

Nurina

TARIKH LAHIR                     

24 April 1996

HOBI                                  

making and editing video

TULIS TANGAN                      

tangan kanan

KELAS                                  

PURK 6 dan PUAK 6

BILIK NO                              

2 (stay dengan zati)


WARNA YANG DISUKAI           
biru dan merah


MINAT(INTEREST)                  
pengarahan, nak buka production sendiri


POSITION                          
sub-leader in housemate and leader in making and acting video


KELEBIHAN                           
multimedia, penulis novel dan sastera


KEKURANGAN                       
susah menghafal


PRINSIP                             
Mustahil untuk pengecut!




MIMI



NAMA PENUH                          
Mimi Natasha Binti Johari


NICKNAME DALAM KELUARGA    
Angah/Shasha


NICKNAME DI SEKOLAH           
Mimi

TARIKH LAHIR
16 Julai 1996


HOBI                                     
design baju (drawing), tengok movie dan online instagram

TULIS TANGAN 
tangan kanan


KELAS                  
PURK 3 dan PUAK 3


BILIK NO
1 (stay dengan ika dan adila)

WARNA YANG DISUKAI 

hitam


MINAT(INTEREST)  
suka kucing dan kalau boleh nak buka pusat penjagaan kucing


POSITION 
huggable and leader in photography (selfie)


KELEBIHAN 
memasak, menjahit


KEKURANGAN
cepat bosan bila buat benda yang sama, cepat hilang mood ketika study


PRINSIP     
Usaha kalau nak berjaya



ASMA


NAMA PENUH                         
Nur Asmaniza Binti Mat Ashri


NICKNAME DALAM KELUARGA   
Ema/Kakak


NICKNAME DI SEKOLAH           
As/Asma/Asmaniza


TARIKH LAHIR                      
2 Ogos 1996

HOBI
melayari internet, makan, dengar lagu, tonton drama korea, running man dan movies, menulis dan membaca novel (ada koleksi novel, 21 novel -2 novel hilang)

TULIS TANGAN
tangan kiri (kidal)


KELAS                
PURK 7 dan PUAK 7


BILIK NO   
3 (stay dengan aman)


WARNA YANG DISUKAI
semua warna especially ungu dan hitam


MINAT(INTEREST)
masakan, interior design, art, physocology,sukan. Kalau boleh nak kuasai semua bidang.Teringin nak buka kedai sendiri atau menjadi seorang penulis novel


POSITION
tallest in housemate and leader in housemate


KELEBIHAN 
memasak, melukis, mengemas, menghias, mengedit blog menggunakan blogskin, berkebolehan dalam ICT, menulis (blog/cerita), making and editing video,photography, buat nota


KEKURANGAN
kadang-kadang susah menghafal, tak suka tempat gelap dan cepat panik atau takut kalau duduk tempat gelap seorang diri, mudah terkejut dan cepat gemuruh bila berdiri atas pentas, BMI tidak normal/kurang berat badan


PRINSIP 
Beranikan diri untuk atasi kelemahan dan teroka semua ilmu selagi masih bernyawa




ZATI


NAMA PENUH                        
Nur Izzati Binti Abdul Ghani

NICKNAME DALAM KELUARGA  

Zati/Kak Ngah


NICKNAME DI SEKOLAH          
Zati/Chipmunk/Monster


TARIKH LAHIR                     
25 September 1996


HOBI
membaca novel, mendengar lagu, tidur, layan drama korea dan running man


TULIS TANGAN
tangan kanan


KELAS   
PURK 3 dan PUAK 3


BILIK NO
2 (stay dengan nurina)


WARNA YANG DISUKAI
ungu, hijau dan biru muda


MINAT(INTEREST) 
minat nak mengajar, tak kisahlah jadi cikgu/lecturer. Minat dalam bidang yang ada kaitan dengan nombor (math/ekonomi/akaun)


POSITION
youngest in housemate and leader in best grade in studies among housemate


KELEBIHAN 
suka mengira, cepat ingat, idea spontan, aktif sukan (acara olahraga, short distance), open-minded dan berani (pembunuh bersiri lipan with asma)


KEKURANGAN 
tak suka buat kerja rumah, tidur sampai berjam-jam,susah nak bergaul dengan orang baru, gemuruh depan orang ramai, masalah ketinggian.


PRINSIP
Kalau tak berusaha untuk dapatkan apa yang disukai, maka sukalah apa yang telah diperolehi. If you really want to do something, you will find a way. If you don’t , you will find an excuse.



Friendship is the hardest thing in the world to explain. It's not something you learn in school. But if you haven't learned the meaning of friendship, you really haven't learned anything.” 
Muhammad Ali



Thank you for reading!

1 comment:

Akim said...

Dah macam ejen cari jodoh la pulak.. ehehe