Friday, 8 April 2016

SHORT PLANNING 2016

 
How are you today? Hope semua orang sihat di samping orang-orang tersayang and most importantly kena jaga kesihatan diri dengan keadaan cuaca yang tak menentu, okay? you get it? good!

Alhamdulillah , I got my result of repeat paper for subject pengajian am in semester 3 yesterday and finally for the first time I get A in this subject . HAHA! even its repeat I dont care because its my effort to get that . you think is easier? Try it so you will know how hard to struggle and get A in subject that you didnt like so much . HAHA! Congratulations for those who get good results in STPM and repeat paper. For unlucky, dont worry and depress it so much. Maybe takde rezeki orang cakap. Allah ada perancangan yang lebih baik untuk anda. Dan ingat satu je, give up takkan pernah genggam kejayaan tapi orang yang berusaha akan ada harapan untuk memperolehi kejayaan!

Sebenarnya tak ada benda pun nak update tapi disebabkan lama tak update, terbit rasa rindu nak menaip even takde event or tips atau ape-apelahh. Just rasa nak kongsi short term perancangan untuk tahun 2016 nih sebagai seorang gadis 20 tahun. HAHA!

Alhamdulillah, bagi gadis 20 tahun ni for the first time kerja dah dapat macam-macam pengalaman. Beruntung dan bersyukur kerana dapat mengetahui banyak benda dan belajar daripada pengalaman. Bak kata orang belajar dari pengalaman adalah sesuatu yang tidak dapat dimiliki oleh sesiapa pun. Sendiri alami sendiri tahu. Masuk bulan nih, aku dah kerja selama 3 bulan 8 hari di Petronas Makmur Jaya. Berbekalkan gaji yang aku dapat tu, aku dah buat planning untuk diri sendiri dan family.


Planning for myself:

  • Dapatkan lesen motor(on the way tengah buat)
  • Dapatkan lesen kereta(coming soon)
  • Get a new spectacles(coming soon)
  • Buy new laptop (InshaALLAH)
  • Belanja untuk barang-barang peribadi , hehe
  • dan yang penting SIMPANAN untuk diri sendiri. Kalau ada rezeki sambung degree, at least aku ada duit nak guna support diri sendiri. Jadi tak perlulah aku menyusahkan mama abah aku mintak duit lagi. betul dak?
  • Sambung pengajian peringkat degree (IJAZAH SARJANA MUDA)

Planning for family:

  • Sebahagian gaji aku telah disimpan untuk diberikan kepada family aku. Setiap bulan ada jugak simpanan sedikit untuk abah, mama, dan adik-adik. Bila dah kumpul nanti aku bagilah kat diaorang sedikit. Share dengan family . Apa salahnya kan? Walaupun gaji tak banyak boleh la bagi sikit-sikit.


So maybe pendek nih je cerita aku. Nanti aku continue dengan cerita lain pulak. Tak sabar nak tunggu result penuh STPM 2015 bagi student repeat macam aku nih . haha . 

No comments: