Tuesday, 23 August 2016

Pengaktifan i-Akaun KWSP

 
Baiklah, hari ni nak cerita pasal pengaktifan i-Akaun KWSP. Bila kita dah aktifkan i-Akaun Kwsp ni maknanya kita dah boleh check KWSP atau epf kita secara online je. Tak payah dah susah-susah nak pergi office dia nak cetak penyata dia. Kan senang check online je. Segalanya mudah di hujung jari.

Ikut step ni InshaaAllah i-Akaun KWSP dah boleh diaktifkan. Yang pertama anda mestilah sudah berkerja dan mempunyai akaun KWSP. So, bila boss anda dah daftarkan KWSP, maka akan bermulalah proses pemotongan gaji ke akaun KWSP dan majikan pula akan membayar bahagiannya ke KWSP pekerja-pekerjanya. So, bila dah masuk ni boleh la check betul ke tiap-tiap bulan masuk. Dalam akaun ada berapa pun dah boleh tengok.

Kemudian, anda boleh singgah di mana-mana pejabat KWSP dan ambil nombor. Kalau tak ramai atau tak ada orang boleh direct tanya terus. Anda cakaplah yang anda ingin mendaftar perkhidmatan i-Akaun KWSP. Kemudian, pekerja tersebut akan mendaftarkan perkhidmatan tersebut untuk anda. Dia akan bagi slip kertas yang tertulis ID Pengguna iaitu No Kad Pengenalan anda dan Kata laluan. Secara umumnya, kata laluan tu akan diberikan oleh mereka. Jadi bagi mengukuhkan sekuriti akaun anda, anda sendiri perlu menukarkan kata laluan tersebut secara online.

So, dah boleh balik rumah then online je. pakai phone pun boleh, laptop pun boleh asalkan ada internet. Terus buka laman web rasmi KWSP iaitu http://www.kwsp.gov.my . Dah buka kan? so boleh follow step based on photo nih. senang sikit nak explain. hehe


haaa ni dia laman web KWSP. so, bila dah buka link yang diberi tu, terus tekan AHLI dekat LOGIN KE i-Akaun.


lepas tu dia akan naik macam ni. Sekarang ni anda nak aktifkan i-Akaun KWSP anda, jadi anda perlu tekan Pengaktifan i-Akaun (Login Kali Pertama).


Then, dia akan naik macam ni. Jadi tekanlah SETUJU dan tekan Seterusnya.


Jadi anda perlu isi no ID Ahli atau maksudnya no kad pengenalan anda. No. KWSP tu tak payah masukkan kalau tak tahu sebab dia kata Atau kat situ. Its mean salah satu la. Kemudian masukkan 6 Digit Kod Pengaktifan. Kod Pengaktifan tu maksud dia nombor kunci masuk di kios KWSP atau nombor yang anda terima melalui sms selepas pendaftaran melalui Pusat Pengurusan Perhubungan KWSP atau di kaunter KWSP.

So, bila dah isi semua tu then tekan Seterusnya. Maka inilah hasilnya. Akaun anda telah diaktifkan. Yeayyy dah berjaya aktif. So, anda dah boleh login.

So, boleh buka page ni balik dan masukkan ID Pengguna iaitu no. kad pengenalan anda dan kata laluan yang diberikan semasa daftar perkhidmatan i-Akaun KWSP tadi.

so, bila dah login macam ni la rupanya. nak update alamat dan nombor telefon pun boleh. Nak tengok penyata KWSP pun boleh. Just click je!

So, sekarang kita beralih ke cara nak tukar kata laluan. Senang je. Follow step ni ye. hehe

Tekan profil kemudian tekan Tukar Kata Laluan.

So, bila dah keluar macam ni anda just masukkan Kata Laluan Semasa iaitu kata laluan yang diberi dan masukkan Kata Laluan Baru anda. Pastu jangan lupa tekan HANTAR okay.. Isi semua tu bagi lengkap dulu. Lepas berjaya HANTAR maka proses tukar Kata Laluan anda pun telah BERJAYA. Pastikan letak kata laluan ikut kehendak dia. Ada huruf dan nombor okay.

Bila semuanya dah siap, anda bolehlah tengok penyata akaun anda. Untuk keluar, anda boleh tekan Log Keluar di bahagian atas tu. Pastikan anda clear cache kat browser anda sebab benda-benda macam ni sekuriti sikit. Takut ada yang try nak login. Silap-silap boleh kena hack. Jadi better kita ambik langkah pencegahan la kan untuk selamat.

So, selamat maju jaya dan terima kasih sudi baca. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh buka laman web dia terus. Still ada explanation dia atau nak tanya masa kat kaunter pun boleh.

No comments: