Tuesday, 25 October 2016

Lakonan dan NIMS Productions

 
NIMS Production? Nurina Izzati Mohd Soib Production. Yeahh, thats my housemate punya nama youtube dia. Housemate aku sorang ni memang minat dalam mengarah, lakonan and buat video ni semua. So, kami decide sajalah buat satu short story then rakam buat video. Haha. memang lawak sebab semuanya kayu dan tak pandai berlakon. Bila tengok camera ja nak tergelak. haha. btw, semua tu simpan kenangan la bila semua sama-sama nak habiskan 'shooting' untuk satu story. Macam-macam prop dan latar belakang. Macam-macam lagat dan karenah. Sampai ke sekolah kami pergi untuk shooting suasana kelas. haha. first and everlah kami punya video ni. Just nak sharing pengajaran di sebalik story yang kami buat ni je. Nak tengok? aku tak sarankanlah sebab hampa mesti kutuk then paling wajib mesti GELAK. haha. kami tak pro okay. nak tengok jugak? cari sendiri kat youtube. Klu dah bagi. haha.

Untuk story first time yang kami berlakon tajuk dia Kelas Tambahan. Accident tak berapa nak menjadi. ahaha

Then yang second sempena nak raya, kami buat short story pasal Balik Raya. Sempat lagi rakam scene pagi raya yang sebenarnya scene pagi nak pergi sekolah. haha

Yang last punya memang lakonan takleh blah. Filem pendek tajuk Kotak Hadiah. Kotak Hadiah tu lastly memang hilang betul lepas semua dah keluar rumah sewa. hahaha

Untuk ketiga-ketiga video tu menampilkan watak utama yang berbeza dan semua pelakon adalah geng housemate kami sendiri. Takde nak upah pelakon luar. haha





Ni masa lakonan video pertama. Izzati dengan Adila tak dapat join time ni. Depa ni pun gelak tengok balik video kami.



















Ni masa shooting untuk video lakonan yang ketiga, Kotak Hadiah. Time ni yang paling have fun la sebab semua orang join. Sementara part kawan ni rakam, ada sekumpulan ni yang buat video sendiri. Watak orang cacat la apa la. hahaha. 

Cerita pasal video, aku,nurina dengan amalina bekerjasama untuk menghasilkan video montaj kemerdekaan sempena menyambut bulan kemerdekaan dekat form 6. So, video ni ditayangkan semasa perhimpunan sambutan merdeka tersebut. ni link dia, MONTAJ HARI KEMERDEKAAN . Sebenarnya ada banyak lagi video montaj yang dihasilkan oleh housemate aku yang bernama Nurina Izzati ni. Kalau nak tengok lebih lanjut boleh la buka youtube dan cari nama NIMS Productions. Nurina pun ada blog. so jemput follow and visit , NAFAS BARU

thank you

KFC

 
Teringat lagi masa zaman stay rumah sewa dulu, bila semua orang 'kaya' sikit. Kami lepak dan makan kat KFC. Bila semua setuju then lepas maghrib mesti jalan kaki pi KFC yang terdekat. Time tu KFC jelah yang rasa mewah. Yelah, area situ mananya nak ada Starbucks ke McD ke kan. 

So, Pakat-pakat discuss nak order apa. haha. Boleh dikatakan muka kami ni muka customer yang akan ada 2 atau 3 bulan sekali la kat KFC tu. Dengan guna wifi free pulak. Best je lepak ramai-ramai. Selfie ofcourse tak tertinggal. Benda wajib kalau keluar beramai. haha












Monday, 24 October 2016

wasting time?

 
wasting time?



yeahh, aku selalu buang masa. Buang masa dengan aktiviti dan cara aku. I dont know why but what I do I really love it and enjoy it. Especially sekarang ni cuti mid sem kan, so memang aku buang masa dengan melukis, membaca novel, mendengar lagu, tonton drama, outing and so on. It such like hobby la. Sedangkan, ada je kerja yang belum siap like my project (studio) and wakaf assignment. haha. Macam malas je nak buat. Sebab yelah kan cuti. so, malas nak fikir pasal assignment ni. Now, aku progress buat note sebab aku tak print lecturer note dalam e-learning. haha. nampak kan kemalasan aku kat situ.. please, jangan tiru.

paling penting, makan dan tidur... haha. time cuti ni lagi bermaharajalela tidur aku. makan apatah lagi tapi you know me, makan tak pernah nak besar. aku pun teringin jugak nak berisi sikit supaya nampak ideal gitu but tak pernah menjadi. aku pun taktau nak buat macam mana dah. so, I decide makan aje semua asalkan sihat  dan tak ada masalah. Tak payah susah-susah hati nak fikir pasal kurus sangat gemuk sangat. tak penting. yang penting hang ada tujuan dan something yang hang nak capai in future.

For me, what I do is LEARNING. and what im learning can be an EXPERIENCE. so, I got two things in my activities that I classify as "WASTING TIME". hoho okay, stop this nonsense and start to do something. cheer up guys! see you next time.

Monday, 17 October 2016

Pimpin Siswa Lestari Tahun 1 Siri 4 2016/2017

 
Hello everyone, long time no see. haha. seriously, Im really busy lately since our studio have many project and others subject also have a group assignment so that I couldn't give the commitment to  update my activities. So, today I would like share about my new programme under USM which is all student first year must participate it. This programme named, Pimpin Siswa Lestari and school of HBP, SCIENCE COMPUTER, PPIP and so on have involved together by dividing into group. All group are named by benua and sub benua in the world. My group is Aconcagua. You know Aconcagua? Aconcagua its actually the mount in Africa Selatan. We have 20 people in one group that mix from all school who is participated for siri 4 and 2 facilitator, Kak Piqah dan Abang Ben (USM Kejuruteraan). This programme start at 2.30 pm in 14 October 2016. We need to register first then all the attendance will be record day by day. This programme have been implemented in 3 days 2 nights at Dewan Kuliah U dan Dewan Utama Pelajar.

This is our activities during this programme:

14 Oktober 2016

2.30 petang: pendaftaran
3.30 petang: Taaruf (Ice Breaking) dekat DK U
Introduction about yourself 
Buat graf of life and explain it
Question-Answer Session (everyone create 19 questions and one by one pick the questions at every members than answer that question)
6.30 petang: ambil makanan, bersurai
9.00 malam: berkumpul semula dan mendengar taklimat(briefing) mengenai PSL dan World Cafe.
11.15 malam: Bersurai.

15 Oktober 2016

For second day, kami pergi jalan ke DK U sebab nak tunggu bas lambat sangat.

8.00 pagi: Sarapan (Nasib baik prepare semua makanan sepanjang program, jimat sikit duit)
9.00 pagi: Talk pasal Keusahawanan
9.50 pagi: Rehat, minum pagi
10.10 pagi: Talk pasal kelestarian, softskills, innovation dan qalbu.
1.30 petang: Ambil makanan then balik Restu nak tukar baju PSL. Malam khamis tu sebenarnya ada perjumpaan untuk pengambilan baju PSL dan time tu jugak ada Battle Of The Band. haha. dua-dua pi.
3.00 petang: Discussion about World Cafe. We need to suggest and make a proposal of one project then tomorrow(next day) every group must present their own project. Our Project is KEEP LEFT, WALK RIGHT. Basically, it more to change the culture and attitude of the walkers. This project is simple because we want to encourage people to keep left when you are walking slowly and give space for those who rushing. It also help the people to walk in proper and understand each other situation. This culture have been used at oversea especially Singapore. When you are walking slowly in the other line for rushing or walk fast or run, they will say 'excuse me?'. You think you are in right way? Or you are just blocking the others way? So, this is part of our project.
8.45 malam: continue with discussion and power point for presentation. Dismiss at 11.00 pm.

16 Oktober 2016

Finally, for last day. Our group is the first one to present the project of World Cafe. Its a little bit disappointed because our project like be reject strongly. Orang yang tanya soalan masa Q and A tu pun macam nak marah-marah ja. haha. Seriously, scary. time tu semua gelabah la. Btw, takpe. semua dah bagi yang terbaik. so, just move on. After semua presentation settle, kami memulakan sesi bergambar secara beramai-ramai. Pakai GoPro bakhanggg.. hahaha. then continue selfie dan bergambar secara berkumpulan. I think its give good memories and joyful when all members are discuss to solve the problem in World Cafe.

So far so good la but HBP student time nih semua tengah pressure dengan project 3 yang kena submit pagi ni. So, semalam aku, roomate aku dengan cubemate aku pun stay up dan tak tidur semalaman just nak siapkan project 3 iaitu design retractable table and chair. Alhamdulillah, pagi ni berjaya submit dengan cemerlangnya. But, Dr. Jestin said, our studio master must choose 3 design yang terbaik untuk presentation. And you know what? For Interior Design, my name and my drawing is there. Ohhh, speechless gila time tu. Rasa macam nak jual idea produk design aku kat depan lecturer dengan kawan-kawan. Speaking pulak memang tak payah cakap la. Terabur. Explanation tak fully sebab aku lupa satu perkataan dalam english. haha. normal right when you are nervous. haha. but its okay. it give me new experience and encourage me to be more confident. So, thats all. Thank you for reading.



dapat cawan lagi. 
















tak sangka la jumpa kak intan kat sini,  senior smkk ni. legend.  hehe

thank you to kak pikah dan JH for the beautiful photos.